
 
 
 
Competitor Memorandum – 2020 Rulebook FAQ 
 

 

To:   All American Flat Track Competitors 
Date:   12/3/2019   
Effective Date: Immediately 
Subject: 2020 Rulebook FAQ 
 

Section 1 – Memberships, Licenses, Credentials and Entries 
Q: If I want to race in AFT Production Twins, do I need to buy an AFT SuperTwins Team Owner package? 
A: No. AFT SuperTwins Team package options apply only in the AFT SuperTwins class. 

Q: How do I apply to be an AFT SuperTwins Team? 
A: The AFT SuperTwins Team Application can be found here:  
http://home.amaproracing.com/storage/app/media/uploaded-files/AFT-SuperTwins-2020-Application-FINAL.pdf 

Q: What are the consequences for NOT filling the grid spot in AFT SuperTwins if your entry is locked in? Are 
there any exceptions? 
A: If an AFT SuperTwins entry is confirmed for a given event it is the team owners obligation to field the entry with a 
qualified and approved rider. If the entry is not filled the team owner may have their license revoked and therefore lose the 
ability to participate in the series. AFT will work with teams in advance to connect interested wild card teams to available 
rides. AFT will also work very hard to accommodate extreme circumstances such as a rider being injured very close to the 
event – as an example, but the responsibility and commitment lies solely on the team owner.  

Q: What if I want to enter as an AFT SuperTwins Wild Card? 
A: AFT SuperTwins info and FAQ can be found here: https://www.americanflattrack.com/assets/view/28063/AFT-
SuperTwins-Team-FAQ.pdf 

Q: Do I need a special license to compete in the AFT Production Twins class in 2020? 
A: No. Singles Licensed Riders who have reached the age of 18 years and have participated in a minimum of 18 
American Flat Track events during the last three seasons may enter the AFT Production Twins class at events. Twins 
Licensed Riders may participate in the AFT SuperTwins or AFT Production Twins class at events; however, riders may 
only compete in one twin-cylinder class at any given event. NOTE: Twins Licensed Riders may not compete in the AFT 
Singles class. 

Q: Which Rider’s License should I apply for if I want to ride solely in AFT Production Twins?  
A: If you only intend to race a twin, are qualified to race in AFT Production Twins and / or scored points in 2019 AFT 
Production Twins, it is advised to hold a Twins Rider License. A primary benefit of holding a Twins Rider License is having 
priority in securing Competition Numbers. 

Q: I am a licensed AFT rider (regardless of class). How many AFT events must I attempt to qualifying in during 
2020 to be considered eligible for a 2021 license? 
A: Six (6)  

Q: I did not score any Championship points in 2019. Can I keep my National number for 2020? 
A: Only riders who score Championship points in the previous season may request a National number for the class in 
which they scored points. 

http://home.amaproracing.com/storage/app/media/uploaded-files/AFT-SuperTwins-2020-Application-FINAL.pdf
https://www.americanflattrack.com/assets/view/28063/AFT-SuperTwins-Team-FAQ.pdf
https://www.americanflattrack.com/assets/view/28063/AFT-SuperTwins-Team-FAQ.pdf
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Q: I want to use a Competition Number that an AFT rider already has. I’m not riding in the same class so that’s 
not a problem, right?  
A: AMA Pro Racing intends to eliminate duplicate competition numbers across classes. Twins Licensed Riders have 
number assignment priority. If a rider is looking to change their number they must request available numbers from the 
2020 AFT Competition Number Availability List found here: http://members.amaproracing.com/About/NumberList.aspx, It 
is strongly recommended qualified riders proactively move to a number that is not used by a competitor in another class.  

Q: I’ve been entering AFT races for years but now I’m being told I do not qualify for a 2020 license? Why not? 
A: AFT is working very hard to provide Flat Track fans the highest level of competition featuring the top ranked Flat Track 
riders in the world. Comparative rider performance is noted at every event and undergoes a continuous evaluation 
process. As the sanctioning body, our number one priority is the safety of our participants. AFT must not only define black 
and white eligibility parameters but also practice responsible due diligence evaluating comparative rider performance. AFT 
ultimately must make final determination if a rider currently meets the necessary level of experience and performance to 
compete in this series.  

Q: Can I enter an AFT event on race day? 
A: No. Entry due dates are ten (10) calendar days prior to each event. 

Q: Can I enter an AFT event after the initial deadline? 
A: No. Entries received after the 10-day-out deadline may not be accepted.  

Q: Can I cancel my Event Entry on the day of event? 
A: No. Entry cancellations must be received 24 hours prior to the official start of practice.  

Section 2 – Race Rules and Procedures 
Q: How does the AFT SuperTwins racing program work? 
A: 18 AFT SuperTwins riders will be pre-entered into a given event. This includes 14 full-time SuperTwins Team riders 
and 4 SuperTwins Wild Card riders. After one round of practice and two rounds of timed qualifying, the riders are split into 
two Semis based on their combined qualifying lap times. The results from the two Semis will be used to set the gridding 
order for the 18 rider Main.  

Q: How many riders transfer into the AFT Production Twins racing program from qualifying? 
A:  The top 32 riders from the combined timed qualifying sessions transfer into the AFT Production Twins racing program.  

Q: How many riders transfer out of each Semi for the AFT Singles and AFT Production Twins Main events? 
A: Eight (8) riders from each Semi transfer into the sixteen (16) rider Main events. 

Q: I did not score AFT Championship points the previous year. Do I get a Provisional Start? 
A: Yes. Each rider in AFT Singles and AFT Production Twins gets one (1) Provisional Start, per class, per season. AFT 
SuperTwins riders are guaranteed to start at all events so Provisional Starts do not apply in that class.  

Q: Do I need to present a Provisional Start Card in 2020?  
A: No, the requirement for a rider to provide a physical Provisional Start Card has been discontinued. The Race Director 
will keep a record of Provisional Start eligibility. 

Q: If I don’t make it out of qualifying, can I use a Provisional Start to enter a Heat or Semi? 
A: No. If a rider’s combined qualifying time does not meet the class cut-off, that rider cannot progress into the program.  

http://members.amaproracing.com/About/NumberList.aspx
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Q: How do I use a Provisional Start? 
A: Within the 5-minute timeframe immediately following a Heat/Semi in which a rider has not transferred, the rider must 
notify the Race Director of the request to use a Provisional Start. If the Race Director is unavailable, the rider must notify 
the Technical Director. 

Q: Mains are now (x) amount of time plus two (2) laps, how does that work?  
A: At the start of a Main the “race time” is started and will count down to zero. Large format clocks will be visible to the 
riders, pits and fans. When the race time expires the starter will display the traditional two vertical flags to the riders 
indicating two (2) laps to go. The starter will wave the white flag when one (1) lap is remaining and the checkered when 
the race is complete. 

Q: How do red flags work with the new race format? 
A: If a red flag occurs before the leader completes two laps, the clock will be reset and there will be a complete restart. If 
a red flag occurs after the leader completes two laps the clock will be paused during the red flag and resumed on the 
restart. This process will repeat during subsequent red flags. These additional rules apply: 

- Should a Heat or Semi be stopped after the leader has taken the White Flag, the race will be deemed complete 
and will not be restarted. 

- Should a Main be stopped after the leader completes (2) laps, the Main may be declared complete by AMA Pro 
Racing. 

- Should a Main be stopped after time remaining has expired, the Main may be declared complete by AMA Pro 
Racing. 

- If a Main is restarted, the remaining race distance following the restart will be at least three (3) laps.  

Q: How many riders will be on each starting line? 
A: Four (4) riders will line up on each row. The riders will be spaced equidistant apart on their row and each row will be 
approximately 25 feet apart. Any rider using a Provisional Start will have first choice on the designated penalty row. 

Q: Once I have arrived in my starting position, can I move? If my bike starts getting hot, can I ride around in 
circles to cool it off while other riders are getting in position? 
A: No, a rider may only leave his original starting position at the direction of an AMA Pro Racing official. 

Q: If I stall my bike on the line, will I get time to restart it? 
A: If you stall your machine, raise your hand to notify AMA Pro Racing officials and the other competitors. You will be 
directed to the inside of the starting line area and the start sequence will begin. You may attempt to restart your machine 
and enter the race up until the leader completes the second lap.  

Q: I hear we can use our Back-up bikes for races again, is this true? 
Answer Part 1: Yes, but only in AFT SuperTwins. For Semis and Mains, the following rules apply: Back-up machines must 
be staged in the designated area and can be utilized in the event of a red flag. Any rider can change machines during a 
red flag, limited to one change per race. Restarts will not be delayed waiting for a rider switching to a back-up machine.   

Answer Part 2: The rules governing AFT Production Twins and AFT Singles remain as they were in 2019: No use of Back-
up bikes will be allowed once a rider has left staging. During Heats, Semis and Mains, the following rules apply in AFT 
Production Twins and Singles: When a rider arrives in staging, an AMA Pro Racing official will record the frame number of 
the motorcycle presented and that motorcycle will be deemed as the rider’s only allowed machine for that race. For the 
remainder of that race, riders are not allowed to switch to a second machine. In the event of a restart, riders are prohibited 
from switching to their backup bikes.   
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Q: If my race is red flagged, how much time will we have to repair a crashed bike? 
A: Red flags that occur during races may result in a minimum five-minute (5:00) delay prior to the restart. AMA Pro 
Racing’s designated Race Director will declare the beginning of this time period when the last active motorcycle is clear of 
any on-track incident and is proceeding to the cold box holding area. If the circuit is deemed to be race ready prior to five 
(5) minutes elapsing and all eligible machines are ready to restart, the Race Director may call the machines to the starting 
line and restart the race immediately. 

Q: How many mechanics can work on the bike in the hot box? 
A: The rider involved in the incident and their designated team mechanics can physically work on the rider’s motorcycle. 
The team is responsible as to who can assist. This does NOT mean that all team members from the pits are allowed to 
empty onto the racetrack.  

Q: I’ve been racing for many years, can I skip the Rider & Crew Chief meeting? 
A: No. It is mandatory all Riders and Crew Chiefs attend every rider’s meeting. The Race Director will always convey 
event specifics during these meetings. Failure to attend any rider’s meeting without approval from the Race Director is a 
breach of the Code of Conduct and is subject to penalty. 

Section 3-6 – Technical Rules 
Q: What is AMA Pro Racing’s stance on performance balancing? If there is a clear technical advantage to any 
one brand/model, will there be some type of rules adjustment to level the competitive playing field?  
A: Yes. In all classes, if it becomes apparent that one type or model of motorcycle gains an unfair performance 
advantage, AMA Pro Racing reserves at any time the right to implement or remove allowances or restrictions to restore 
competitive balance. Any allowance or restriction will be communicated via Competition Bulletin. 

Q: Can I change the bore and stroke in my Twins engine to make it bigger than 750cc?  
A: For AFT SuperTwins, a production engine’s displacement may be modified but may not exceed 900cc. This applies to 
both making a smaller engine bigger or a larger engine (greater than 900cc) smaller to meet the 900cc maximum 
displacement limit. Note: AFT Production Twins engines cannot be larger than 800cc.  

Q: Are Airbag suits required to race in AFT? 
A: A self-inflating rider safety airbag (airbag suit) is mandatory for competition in the AFT Super Twins class and 
recommended for use in AFT Production Twins and AFT Singles classes.  

Q: Can I mount my GoPro camera or LITPro data logger on my helmet or leathers? 
A: No device can be mounted to a rider’s leathers, helmet or person.  

Q: Do all bikes need to have a front brake lever guard at TTs? Can my enduro Bark Busters work? 
A: Yes, the guards required are either the same type mandated for use in Road Racing competition or off-road style Bark 
Busters. The brake lever must be robustly shielded from accidental contact. 

Q: I understand I can use a more stylized number on my AFT SuperTwins bike. This includes making my number 
a color other than black, is this true? 
A: Yes, stylized numbers are allowed in AFT SuperTwins; however, all number plate artwork must be submitted to AMA 
Pro Racing for approval prior to use in competition. The intent of this is to help build the profile of the stars of the sport. 

Q: What color number plates do I run on my AFT Production Twins machine? 
A: All machines in AFT Production Twins will have black number plates with white numbers.  
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Q: Can I use my leftover Dunlop DT3 race tires in 2020?  
A: No. Only the Dunlop DT4 spec tires are legal for use in AFT competition. Dunlop will apply 2019 Contingency 
Certificates toward DT4 race tires until March 1st, 2020. 

- Front F5 p.n. 4524-8345 
- Rear R5 p.n. 4524-8178 
- Rear R9 p.n. 4524-8390  

Q: I’ve heard the new DT4 tires are heavier. I’m worried that my current wheels won’t make the weight limit. 
A: The Rear Wheel assembly weight limit has been raised to 43 lbs.  

Q: I don’t see the R10 compound listed in the Rulebook. Will we have to run a R10 Rear again at Sacramento? 
A: No. The new DT4 R9 compound replaces both the R8 and R10 compounds.   

Q: What is the bike weight limit for each class? 
A: AFT SuperTwins and AFT Production Twins: 310 lbs. AFT Singles: 230 lbs. 

Q: Can I change the engine valve sizes in my 450? 
A: No, valve diameter must remain as homologated. 
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